A page rank és az oldal sebessége

Bejegyzés dátuma:
2010-04-13

A Google webmester oldalán április 11-én megjelent hír szerint a népszerű és piacmeghatározó kereső algoritmusánál felhasznált page rank kalkulátor figyelembe veszi a weboldalak válaszidejét is. Számos eszközzel mi is le tudjuk mérni ezt az időt. Legyen az egy böngészőbe beépülő kiegészítő vagy egy külön alkalmazás. Minden esetre jó, ha tisztában vagyunk vele és az oldal kialakításakor és megtervezésénél is tudatosan figyelünk erre, hiszen most már nem csak egy felhasználói élményről van szó. Mérhető hátrányt szenvedünk, ha az oldalunk lassabban reagál, mint a konkurens oldal!

Az oldalak betöltődési sebessége kulcskérdés a keresőrobotok számára is, amelyek az oldal indexelését végzik. Tehát ebből a szempontból mindenkinek érdeke a sebesség optimalizálása. A cél számos kisebb feladat végrehajtását igényli, amelyeknek az összessége a lerövidült válaszidőben nyilvánul meg. A szerverek beállításával kapcsolatos egyik teendő

Az átmeneti tároló (cache) használata:

Fontos, hogy a kliens, aki lehet egy felhasználó vagy maga a keresőrobot a már meglátogatott oldalakat eltárolja, így a legközelebbi látogatáskor a változatlan tartalmakat innen betöltheti, ezáltal betöltési időt takaríthat meg. A szervereknek ehhez be kell állítaniuk az állományok lejárati idejét. A részletek megértéséhez szükségünk van a HTTP protokoll részeltesebb ismeretére. Ez nem más mint egy kommunikációs forma, amit a kliens és a kiszolgáló használ egymás között. Az üzenetváltás során csomagok közlekednek, amelyek néhány bitnyi nagyságú fejlécekkel rendelkeznek. Itt található a kommunikációra vonatkozó dátum és idő információ, amely az optimalizáció szempontjából nekünk fontos. A fejlécek nem láthatóak a felhasználók számára, hacsak nem használnak erre megfelelő eszközöket. Számos program illetve böngésző kiegészítő elérhető, amivel meg tudjuk ezt tenni.

Az ügyfél által küldött kérés fejléc utolsó sorában látható az If-Last-Modified adat. Ha a letöltött oldal már megtalálható a cache tárában. Erre a szerver küld egy választ. Eldönti, hogy szükséges-e a kérésre a teljes kért dokumentumot szolgáltatnia vagy nem és akkor csak egy 304 -es üzenetet ad vissza, ami azt jelenti, hogy a tartalom nem változott.

Az Apache szerver használatakor a mod_expires modul és a .htaccess használatával tudjuk beállítani a megfelelő lejárati időt. A beállítás során fontos, ha figyelembe vesszük, hogy vannak olyan állományok, amelyeket célszerű ha rendszeresen beindexelnek a keresők még másokat nem. Ezáltal a robotok munkáját gyorsíthatjuk illetve könyíthetjük meg.

Például a következő .htaccess beállításával az ico, pdf, flv fájlok lejárati idejét a cache-ben 1 évre állítjuk, feltételezve hogy ezek nem olyan gyakran változnak, ezért folyamatos indexelése is felesleges:

<IfModule mod_expires.c>
        ExpiresActive On
	<FilesMatch ?\. (ico|pdf|flv)$">
		ExpiresDefault A2419200
	</FilesMatch>
</IfModule>

A lejárati idő a mod_headers modullal is beállítható, ahol a cache-control -t használhatjuk erre a célra. Az előzőhöz viszonyított különbsége annyi, hogy a mod_headers felülbírál minden eddigi beállítást és nem működik együtt a az 1.0 -ás HTTP szabvánnyal. Ez azonban elenyésző, hiszen ma már minden böngésző a HTPP 1.1 -es verziót támogatja.

Ha a tartalmat dinamikusan generáljuk akkor értelemszerűen nem a file módosítási idejét, hanem az adatbázisban letárolt módosítási dátummal kell elvégeznünk a fejléc beállítását.

Konklúzió:

Könnyű ezek után belátnunk, hogy egy üzleti oldal a Google keresőt használó felhasználókat veszíthet el, mivel egy kedvezőtlenebb page rank értéket és ezáltal a találati listában is gyengébb helyezést tulajdonít a Google azoknak, akik a leírt módszereket nem követik. Jelenleg a Google a webes keresők piaci részesedésének a döntő részét képezi, ezért hatást gyakorol a saját oldalunkra is. Gyakorlatilag ez érthető is, hiszen ezekkel a módszerekkel a kereső indexelési hatékonyságát is javíthatjuk és a Google ezt a kedvezőbb page rank értékkel díjazza.