25. Vivicittá, Budapest

Bejegyzés dátuma:
2010-04-18

2010 április 18-án vasárnap került megrendezésre Budapesten a 25. Vivicittá városvédő futás, amelynek én is az egyik részvevője voltam. Külön örömet okozott, hogy az eseményt népszerűsítő egyik riport alkalmával beszámolhattam a számora nyújtott élményről, mivel nem először vettem részt rajta.

Az idő csodálatos volt és rengeteg ember látogatott el a helyszínre az 56 -osok terére, ahol egész nap különböző távokon vehettek részt az indulók, felkészültségi szintjüknek megfelelően. Én a 12 km - es távot választottam. Számomra a verseny mindig 1 km -ről szól, legyen az 5 km 12 vagy 21 km. Azért indulok, hogy az utolsó 1 km -t lefutását átéljem. Ez jelenti számomra az egész lényegét. Ilyenkor adom le azt ami még bennem van, ilyenkor kapcsolok nagyobb tempóra és ilyenkor adok nagyobb gázt és pörgetem ki a talpaimat. :) Ezen kívül mostanában a dombok kezdenek izgalomba hozni.

Mindig csodálattal töltött el, hogy ekkora és évről évre növekvő létszámú rendezvényt hogyan tudnak számomra szinte zökkenőmentesen megrendezni. Persze apróbb hibák mindig becsúsznak de ilyen méretekben ez nagy szervezői készséget igényelhet. Úgy érzem a rendezvény a célját elérte, hiszen kortól, nemtől függetlenül mindenki megtalálhatta ezen a napon a maga távját.

Számomra mindig nagy hatást gyakorol bíztató szavaival, bekiabálásaival Monspart Sarolta, hiszen rendszeresen jelen van a rendezvényeken. Most is így történt, a Nyugati felüljárónál: "Na ugye, észre sem veszed, hogy emelkedik!" :-o  és valóban, az aszfalt fölött lebegtem a mámortól. Köszönöm!

A futás, mint az egészség megóvásának egyik formája és a jó állóképesség megszerzése, fentartása mind kezdő mind rendszeresen sportoló ember számára fontos és úgy érzem ez közérdek. Ennek támogatása minden ember elemi érdeke! Gondolkodjunk csak! A statisztikák szerint magyarország az élvonalban jár legyen szó dohányzásról, rákos megbetegedésről, alkoholizmusról, drogról, elhízásról és az életmódból kifolyólag kialakult cukorbetegségről vagy legyen szó bármilyen egészségügyi problémáról. Ez tény! A társadalombiztosítási rendszer szerkezete nem támogatja azt, aki tesz annak érdekében, hogy a fizető emberek, így a magyar társadalom számára ne jelentsen többlet kiadást, így terhet az egészségtelen emberek kezelése, rehabilitációja, eltartása. Úgy érzem minden ember kötelessége, hogy a tőle megtehető mértékben támogassa az ilyen és hasonló közérdekű rendezvénysorozatokat. Couch potato -k csukát fel és ki a friss levegőre, egy-kettő!