Performancia mérése XHprof/XHGui használatával

Bejegyzés dátuma:
2012-01-18

A sebesség a webfejlesztések esetében is fontos tényező. Tapasztalataim szerint vannak olyan cégek, akik azonnali felsővezetői döntésre azonnali működő, gyors megoldásokat szeretnének, minden áron. Az elvárásuk érthető, hiszen ha nem reagálnak a piac gyors változásaira lemaradnak és hátrányba kerülnek. A mai "válságot" kiáltott hangulatban ez gyakran elég extrém irányba is el tud tolódni. Az eredményt pedig jól ismerjük, ha nincsenek meg a kellő alapok és a megfelelő eszközök a projektek csúszásának vagy bukásának valószínűsége egyre nagyobb lesz. Persze vannak nagyobb cégek, akiknek a stratégiája az, hogy inkább csússzon a projekt és akár lényegesen többet is de az adott megoldás hiba nélkül működjön. A stratégia különböző és nagyrész a piacon betöltött pozíciójuktól és a vállalat kultúrájától függ.

A Facebook által kifejelsztett XHProf és XHGui eszközöket próbáltam ki fejlesztői környezetben de segítségükkel éles környezetben is nagyon hasznos teljesítmény adatokat tudunk begyűjteni a szerveren futó alkalmazásról és fel tudjuk mérni a szűk keresztmetszetet, illetve a performancia szempontjából nem hatékony kódrészletet. Az eredmény pedig így egy gyorsabban futó alkalmazás lesz, ami legyen bármilyen gazdasági helyzet, kulcsfontosságú.
Először az xhprof -ot töltöttem le majd a leírásnak megfelelően lefordítottam, beállítottam és használtam fejlesztői környezetben. A telepítése és a beállítások nem okoztak semmilyen különösebb nehézséget. Később utólag az XHGuit állítottam be hozzá. Egy symlink, egy config fájl, egy adatbázis és a szükséges tábla létrehozására és a config fájl szerkesztésére volt szükség. Az eredmény pedig egy átlátható részletes teljesítményadatokat (fügvényhívások a következő jellemzőkkel: meghívások száma, megjelenítési idő, processzorhasználat, memóriahasználat) tartalmazó táblázat, ami napi és heti szinten szűrhető, továbbá külön le lehet kérdezni egy adott szerverre vagy domainra vonatkozó legerőforrás-igényesebb hívásokat. Éles használati tapasztalataim egyelőre nincsenek de hamarosan többet fogok tudni mondani.