Az Opencart webáruház teljesítmény tesztelése

Bejegyzés dátuma:
2013-06-21

Mivel egy ingyenes és népszerű, bárki által letölthető, szabadon elérhető elektronikus kereskedelmi megoldásról van szó, sokan telepítik. Számos szintén ingyenesen letölthető kiegészítő érhető el hozzá. Ezeket bárki megírhatja, feltöltheti, majd közzé is teheti. A Vqmod segítségével "on the fly" átírja a rendszerfájlokat és szintén egy kattintással el is távolíthatóak. Ennek számos előnye van. Persze performancia szempontjából szintén elméletileg egy kissé lassít a meglévő rendszeren de a gyakorlatban ez nem számottevő.

A problémák mindig akkor szoktak jelentkezni, ha nem tudjuk mit csinálunk. Csábító egy-egy kiterjesztés, amit bátran telepítünk. Ha az áruház által kezelt adatok mennyisége és/vagy a látogatottság megnő és/vagy a szerver kapacitása nem megfelelő, lassulás tapasztalható. Rosszabb esetben pedig timeout hibával az oldal nem lesz megjeleníthető. Egy ilyen oldal a vásárlói bizalmat erősen rombolja és feltehetőleg többet nem fog a leendő vevő az oldalra látogatni. Tehát a jövőben realizálható lehetséges bevételektől eshetünk el. Sokan küzdenek ilyen problémával de ez megelőzhető, kezelhető. Sajnos az alap webáruház rendelkezik vagy rendelkezhet számos gyenge ponttal. Ennek a feltérképezésére elhatároztam, hogy a jelenlegi legfrissebb verziót(1.5.5.1) egy kicsit jobban szemügyre veszem. Tesztadatokkal töltöttem fel és generáltam 500 kategóriát és minden kategóriába 100 terméket, így összesen 50.000 termék került fel az áruházba. Ebből jól láthatóak a gyenge pontok. Az első pár percben találtam 3 kritikus pontot, ami javításra szorult. Több olyan kódrészlet is van amelyek pazarolják a rendelkezésre álló erőforrást. Általában a gyenge pontot a felesleges vagy a rosszul megírt adatbázis lekérdezések okozzák de találtam nem optimálisan megírt kódrészletet is. Készítettem egy javító patch-et, amit használva lényegesen jobb betöltődési időt tudunk elérni. Persze ha ellenőrizetlenül és ismeretlenül töltünk le kiegészítőket akkor a helyzet változhat, főleg ha a kiegészítések az alap lekérdezésekbe is belenyúlnak. Könnyű belátni, hogy így egy hazard játékot játszunk: vagy sikerül vagy nem. Az üzleti életben úgy gondolom ez a stratégia hosszútávon nem nyereséges, nem maradhat nyereséges, viszont rengeteg tapasztalatot szerezhetünk vele, persze a kérdés az, hogy ez mennyire éri meg nekünk, illetve mi a célunk?

A javítás telepítése előtt a tesztelt áruház betöltődési ideje: 14.91 sec volt. A javítás után ez a érték 5.38 sec re csökkent. A mérés során az adatbázis lekérdezés és a böngésző cache-t mindig töröltem. Jóllehet ezek a értékek változhatnak de nagyságrendileg hasonló eredményt kapunk. Ezen kívül úgy gondolom, hogy még 15-20% os oldal betöltődési idő csökkenés érhető el, például az url rewrite folyamat jobb szervezésével. Ugyanis ha ez be van kapcsolva jelentős adatbázis lekérdezés történik a háttérben, ami a betöltési időben is meglátszik.