A hazai kisvállalkozások és a megbízható IT munkaerő

Bejegyzés dátuma:
2019-10-20

A munkaerő elvándorlása, a minimálbér, és az IT szakemberek munkabérének hazai emelkedése véleményem szerint nehéz helyzet elé állítja a mikro- és kisvállalkozásokat.

Sok esetben tapasztaltam, beszámolók alapján, hogy egyszerűen felállnak a fejlesztők az asztaltól és otthagyják a cégüket. Ezzel nehéz helyzetbe hozzák az adott projektet vagy egy adott cég működését.

Az IT feladatok nagy része kiszervezhető, az alkalmazotti jogviszony hátrányai nélkül!

Egy szakképzett, alkalmazotti munkaviszonyban dolgozó senior webfejlesztő piaci ára havi bruttó 700 ezer - 1.2 millió Ft között alakul, iparágtól, tapasztalattól, feladatkörtől függően. Ehhez hozzájön az alapszabadsága és adott esetben a felmondási ideje (ez idő alatt kevesen hatékonyak), ami együtt legalább két hónapnyi munkaidőt kiad, így ezt az 1,4 - 2,4 millió forintot mindenképpen hozzá kell adni a költségekhez.

Az előzőekben említett esetben még feltételeztük, hogy munkavállalónk egészséges, nem is lesz beteg, és nem fog sem betegszabadságra, sem táppénzre menni, valamint nincs pótszabadsága, mert mindezek a kiesett idő mellett természetesen többlet költséggel is járnak. Gyakori eset, hogy a betegszabadság fogalmát a munkavállalók igen tágan értelmezik.

A megfelelő szakember megtalálására sokszor nem kevés időt és energiát fordítunk. A hosszú távú együttműködés egyik feltétele, hogy mindkét fél elégedett legyen.
A munkavállalót megfelelően kell képezni, hogy a legfrissebb ismeretekkel tudja a cég fejlesztéseit elvégezni. A tudásalapú gazdaságban a megfelelő ismeretek megszerzése csak folyamatos képzések révén lehetséges.

A képzések a munkáltatónak időbe és pénzbe kerülnek. Ilyenkor sokakban felmerülhet a kérdés: ha a munkavállaló távozik (esetleg éppen a konkurenciához), akkor a képzésébe fektetett energia és pénz is vele együtt eltűnik? Jó szerződésekkel csak csökkenteni tudjuk a veszteséget, megelőzni valószínűleg nem. Ha mégis megelőzzük a felmondást így, nem biztos, hogy jól járunk egy ilyen módon megtartott munkavállalóval.

Azonban a hatékony működés biztosításához cégmérettől függetlenül szükség van IT fejlesztésekre, a napi IT feladatok szervezésére, így az is veszteséget okoz, ha nem képezzük, vagy nem alkalmazunk IT szakembereket.
Kisebb cégeknél gyakran előfordul, hogy nincs annyi feladat, hogy gazdaságos legyen napi 8 órában saját fejlesztőt alkalmazni.

Hogyan növelhetjük még tovább a hatékonyságot?

2019-ben a virtuális iroda már nem csak a fantázia szüleménye. A csoportmunka-támogató szoftverek (workflow management softwares) bárki számára elérhetőek!
Havi bérleti konstrukcióval és közmű jellegű szolgáltatással a mikro méretű cégek is igénybe tudják venni, így egy jól kiszámítható erőforráshoz jutnak.

Amiben segíthetek…

Nem szükséges saját munkaerőt alkalmazni és ellátni a nap 8 órájában munkával és azon idegeskedni, hogy mikor jelenik meg, mikor távozik, mikor megy betegszabadságra. A projekt alapú munkabérléssel és a megfelelő csoportmunka-támogató szoftverrel a hazai kis- és középvállalkozások részére is tervezhetővé válik az IT munka elvégzése.

Keressen bizalommal!

Időpontfoglalás gomb

Az időpontfoglalás során megadott céges adatokat nem őrzöm meg, kizárólag a kapcsolatfelvétel céljából kerül rögzítésre.